ERZURUM / ŞENKAYA - Akşar Ortaokulu

LGS SINAVINA YÖNELİK REHBERLİK ÇALIŞMALARI OKULUMUZDA DEVAM EDİYOR

Sınavda Başarılı Olma Stratejileri

Öğrencilerin sınavda başarılı olması için yapacağı uygulamalar sadece sınav anını değil öncesi ve diğer sınava kadar olan sürede geçen sınav sonrası anları da kapsamaktadır. Bunun için sınavda başarının yakalanması için yapılması gerekenler sınav öncesi, sınav anı ve sınav sonrası olmak üzere ele alınacaktır. Sınavda başarılı olmak için öğrencilerin sınav öncesinde başlayarak tüm doğruları uygulaması önemli görülmektedir.

LGS Öncesinde Yapılması Tavsiye Edilenler

¨  • Sağlıklı olan rutininiz ne ise onu bozmamaya gayret edin.
• Çalışma ortamınızın sınav ortamına benzer şekilde olmasını sağlayın.
• Uyku saatinizi sınav saatine göre önceden ayarlayarak sağlıklı bir uyku için rutin oluşturun.
• Sabah kalkış saatleriniz için sınava gireceğiniz saatten daha öncesini referans alarak rutin oluşturun.
• Kendinizi bedenen ve zihnen yoracak aktivitelerden kaçının.
• Kahvaltınızı yeterli bir şekilde yapın.
• Tuvalet ihtiyacınızı karşılayın.
• Olumlu düşünceler ve sözlere odaklanın.
• Kendinize motive edecek, rahatlatacak, sakinleştirecek sözler söyleyin.
• Kendinize elinizden geldiğince hazırlandığınız ve hayallerinize ulaşmak için bir fırsata kavuştuğunuzu ifade edin.

LGS Anında Yapılması Tavsiye Edilenler

• Sınav görevlilerinin açıklamalarını dikkate alın.

• Sınav süresinden önce sıranıza oturduğunuz zaman kendinizi rahatlatacak ve motive edecek sözler söyleyin.

• Kitapçığı hızlıca gözden geçirin.

• Kendinize ait oluşturduğunuz yöntemi sakin bir şekilde uygulayın.

• Daha önceden belirlediğiniz daha iyi yapabildiğinizi düşündüğünüz dersten başlayın.

• Sorulara odaklanmaya çalışın.

• Önce soru kökünü okuyup ne istediğini anlamaya çalışın.

• Soruların içerisindeki önemli kelimeleri kaçırmayın.

• Yapamadığınız sorularda ısrarcı davranmak yerine bir işaret koyup daha sonra zaman kalırsa çözmek üzere boş bırakın.

• Soruların sadece şekline bakarak önyargı ile yaklaşmak yerine soruyu okuyup anlamaya çalışın.

• Her soruya kendi içinde değer verin. Sorunun kolay ya da zor olduğu ile ilgili yorumlamalara girmeden soruya odaklanıp çözüp o soruyu geride bırakın. Farklı bir soruya geçtiğinizde diğer soru ile bağlantınızı kesin ve geçmiş soru üzerinde düşünmeyin.

• Doğru olmadığını düşündüğünüz şıkları eleyerek zamandan tasarruf edin.

• Sorularda önemli olan kelimelere, soru bitimindeki olumlu/olumsuz yargılara dikkat kesilin.

• Üst üste bazı soruların çok zor gelebileceği ihtimali olduğunu bilerek bu sorular seviyenizi aşıyorsa süre kaybetmeden geçmeye çalışın. Unutmayın ki her ders için dağılan sorular rastgele dağılır ve her derste kolaydan zora her seviyede soru vardır.

• Doğru cevabı bulduğunuzu düşünseniz bile yine de diğer şıkları da hızlıca da olsa gözden geçirin.

• Ara ara zamanı takip ederek süreyi verimli kullanmaya çalışın.

• Sorulara odaklanamadığınızı ve verimli bir şekilde çözemediğinizi hissettiğiniz anda kısa bir ara verin.

• Cevaplarınızı soru soru ya da sayfa sayfa kodlama tercih edin. Kodlama işini hepsini sınavın son anlarına bırakıp kaydırma ve süreyi yetiştirememe ihtimalini arttırmayın.

LGS Sonrasında Yapılması Tavsiye Edilenler

• Sınav aralarında ya da daha sonrasındaki yapılacak diğer sınava kadar geçen sürede çıkmış olduğunuz sınava ilişkin arkadaşlarınız, öğretmenleriniz, ailenizle birlikte değerlendirme yapmaktan kaçının. Sınavlara ilişkin değerlendirmelerinizi tüm sınavlar bittikten sonra yapın.

• Kendinize şefkatle yaklaşın. Süreç boyunca çalıştığınızı ve elinizden geleni yaptığınızı düşünün.

• Kendinizi rahatlatın ve dinlenmeye çalışın.

Sonuç olarak, öğrencilerin uzunca bir dönem hazırlandıkları sınavlara ilişkin neler yapıp/yapmamaları gerektiğini bilmesi değerli görünmektedir. Başarı için sınava hazırlık kadar sınav anını verimli değerlendirmek de çok belirleyici bir faktördür. Sınava ilişkin belirli stratejilerin bilinmesi ve pratikte uygulanması gereklidir. Öğrenciler sınav anını verimli bir şekilde yönetebilirse istedikleri başarıya ve sonuca daha da yakınlaşmış olacaktır.

29-11-202229-11-202229-11-202229-11-2022

Yayın: 29.11.2022 - Güncelleme: 29.11.2022 08:50 - Görüntülenme: 196